tisdag 13 augusti 2019

Ollonborrar

Regn stod överst på önskelistan och det har vi fått med råge. Bara de sista dagarna har det kommit över 70 mm och det mesta i häftiga störtskurar.  Alla uppsamlingskärl är överfulla och dammen rinner över. Det har inte hänt på många år.  Jorden är mörk och full av mask. Det luktar gott i hela trädgården.

Potatisen hann jag ta upp innan regnet kom och knölarna fortfarande var torra. Skörden är god men många potatisar är små eftersom blasten vissnade ner så tidigt på grund av torkan. 
Att skala eller skrapa de minsta är för mycket jobb, lättare då att bara skrubba dem rena och rosta dem oskalade i ugnen med lite olja och flingsalt. Gott blir det också.

Några potatisar hade gnagskador och skadegörarna ertappades på bar gärning så det är ingen tvekan om att det var ollonborrens larver som varit i farten.




I våras när jag började förbereda marken för sådd och plantering såg jag hur fullvuxna ollonborrar kravlade omkring där jag rört om. Det såg märkligt ut och jag trodde först det var jag som råkat skyffla jord över dem men efter att ha läst på lite förstod jag att de faktiskt grävt sig upp ur jorden.


Ollonborre på väg upp ur jorden


Mycket kortfattat ser deras livscykel ut så här: Under sommaren lägger den befruktade honan äggsamlingar under jord. Efter att äggen kläckts lever larven nere i jorden i flera år. Den livnär sig på rötter och knölar och blir till slut 4 -5 cm lång och rejält tjock. Man förstår varför den kallas för fettpölsa. 
Fjärde sommaren gräver den sig ännu djupare ner i jorden och förpuppar sig. Efter ungefär en månad kläcks den färdiga ollonborren som stannar kvar under jord tills nästa vår. Då gräver den sig upp till ytan och flyger upp i lövträdens kronor för att äta av blad och knoppar. Under kvällstid i maj-juni svärmar de och när honan blivit befruktad lägger hon sina ägg 20-30 cm ner i jorden.  

En ollonborre som just kommit upp ur jorden.  Kroppen är fortfarande till stora delar täckt av päls.

Jag har hittills bara haft ett fåtal potatisar som blivit förstörda och inte hittat särskilt många larver. De feta larverna har fåglarna fått ta och skalbaggarna som kom upp ur jorden i våras lät jag vara. Antagligen dumt och sentimentalt men det kändes på något sätt onödigt att missunna dem deras korta liv ovan jord.  I andra fall har jag inga sådana betänkligheter, en spansk skogssnigel knipsar jag gladeligen huvudet av och liljebaggar klämmer jag mellan fingrarna med inte så lite tillfredställelse.
Jag har helt enkelt inte sett ollonborrarna som något problem tidigare men nu har jag fått mig en tankeställare. I förra veckan bestämde jag mig för att flytta några blåbärstry som vuxit dåligt. I år såg de värre ut än någonsin och jag kunde inte förstå vad det berodde på. När jag grävde upp dem hittade jag larver av ollonborrar i jorden under dem och de hade tuggat i sig det mesta av rötterna. Med ens blev det väldigt tydligt vilken skada några hungriga larver kan ställa till med.  
Jag tror inte jag kommer att vara lika snäll mot ollonborrarna nästa år.



Liljor

Tre liljelökar hade vi med oss hem från växtmarknaden i Kiekeberg i våras. Sortimentet var stort och varför det blev just de här tre vet jag inte riktigt. Stundens infall utan någon djupare tanke på färg, storlek eller lämplig placering.  
En av liljorna hamnade på kolonin och de två andra här hemma. Våren var kall och det dröjde innan de började visa sig ovan jord. Jag trodde inte det skulle blomma i år men när de väl kom upp växte de med fart. 

Först ut var den min man valt. Knopparna blev allt större och bulligare men det tog en evighet innan första blomman slog ut … pang som ett knytnävsslag mitt i solarplexus.  
Illande gul, enormt stor med styva blomblad i tre lager och en bedövande doft. 
Min man gillar den skarpt och jag blir så full i skratt över dess gränslösa svulstighet att det nog får ses som ett bra val trots allt.


Lilium 'Exotic Sun'


Knopparna på lilja nummer två var också stora och när blommorna slog ut såg de alldeles för tunga ut för den lilla stjälken. Någonstans tycker jag mig minnas att den här kan bli rejält hög. Milde tid! Vad tänkte jag på? Färgkombination rosa och varmgult tycker jag i alla fall om och doften är diskret.


Lilium 'Rising Moon'

Den tredje har inte slagit ut ännu och har betydligt mindre knoppar. Vit och dubbel ska den bli och är förhoppningsvis mer lättplacerad än de andra två. 


Följ fler trädgårdsbloggar på

Trädgårdsfägring



8 kommentarer:

  1. Jo du, de där ollonborrarna kan ställa till det. Ett år, innan jag visste vad det var, fick vi nästan ingen ätbar potatis. Sedan, grym som jag är, höll jag ögon på de små rackarna och dödade dem, huuu. Dina liljor är jättefina, mina uppätna av någon grön larv som jag inte vet vad är. Samma öde fick mina gladiolus. Här har det också regnat ordentligt. Fick 70 mm på en vecka och nu är det 7 mm i regnmätaren. Ha det bra/Bitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag förstår nu att man får hålla efter dem. Där man gräver och rör om i jorden hittar man ju lätt larverna men det verkar som de trivs under bärbuskar och perenner också och där kommer man inte åt dem lika lätt. Allt gott /Gunilla

      Radera
  2. Intressant om ollonborrarna. Jag hittade också en massa gråvita larver i våras, men det var nog inte samma. En blir nästan mörkrädd över hur mycket skadedjur (för ens odling skadedjur, annars ska en väl inte lägga någon värdering i benämningen...) det finns och man förundras över hur mycket som klarar sig trots allt. :)
    Önskar dig en fin avslutning på en fin augustivecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Insekter och djur överhuvudtaget är mitt stora intresse liksom växter och odling. Det är lite problematiskt när de kolliderar med varandra :). Önskar dig en trevlig helg/Gunilla

      Radera
  3. Detsamma säger jag... ..intressant! Jag vet inte riktigt om det är ollonborrelarver jag hittar i gödselhögen eller om det är en annan som jag just nu glömt namnet på. Men jag har varit ambivalent i hanteringen av dem.

    Liljorna var läckra båda två. Visst den fyllda gula är något helt för sig självt men jag kan tänka mig den bland lila phlox och rudbeckior nu :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Larverna i gödselhögen kan du lugnt låta vara ifred, de gör ingen skada utan håller sig till förmultnande växtdelar. Det är antagligen larver av noshornsbaggar eller någon släkting. Jag hade glädjen att få se en noshornsbagge krypa upp ur komposten på kolonin, stor och väldigt vacker. Önskar dig en trevlig helg/Gunilla

      Radera
  4. Här förekommer det ollonborrar varje år eftersom de trivs i gödselhögen som jag har liggandes för kompostering, men jag har aldrig märkt några skador på växtligheten. Hönsen älskar jättelarverna och baggarna är rätt mysiga när de surrar förbi i kvällningen. Det handlar dessutom bara om ett par veckor.
    Tråkigt när de ger sig på potatis och förstör rotsystem. Att det gått på potatisen beror nog på att de varit ute efter fukt när jorden varit så torr. Hoppas du får ordning på dem.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette
      Ollonborrlarver hittar jag nu hela tiden. Kanske är det för att jag blivit mer uppmärksam eller så har de ökat i antal under de varma somrar och milda vintrar vi haft. Det är bara på kolonin jag haft problem med dem och där finns de i rötterna på andra växter. Idag grävde jag upp ett gammalt jordgubbsland och i nästan varje planta fanns en stor fet larv som ätit av rötterna. I mina komposter och i öppen jord finns de inte. Ännu är skadorna begränsade och jag hoppas det inte blir värre. Nu vet jag i alla fall vad de hittar på där nere i jorden. Varma hälsningar/ Gunilla

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.