måndag 19 mars 2018

Sol och vintergäck

Idag vill jag hylla vintergäcken.





Man måste beundra livskraften hos denna knöl som jag hittade på komposthögen. Helt utan skydd men ändå på väg att börja blomma.


Trots bitande kyla strålar blommorna ikapp med solen och den gula mattan under praktmagnolian blir större för vart år.










Bina älskar de gula blommorna och vid den här tiden på året brukar det vara mycket surr i vintergäcken.
Den här bilden är inte från i år. Inga bin har vågat sig ut i kylan ännu.





Eranthis hyemalis 'Schlyters Orange'.

Färgen är mer varmgul än orange men bredvid den vanliga gula ser man färgskillnaden.










 Eranthis hyemalis 'Flore Pleno'

En knopp av den fyllda formen av vintergäck är på väg att spricka upp.

Den är lika tålig och lättodlad som den enkla och sår sig rikligt.





Eranthis hyemalis 'Schwefelglanz' har en mild svavelgul färg som går bra ihop med gyllengula honungsgömmen.  Sår sig själv och dyker upp som blekare fläckar bland de vanliga vintergäcken.  










Sist och minst är Eranthis pinnatifida, en liten pärla väl värd extra omsorg. Jag har den i en kruka i min kallbänk och där överlever den år från år. Den har inte förökat sig nämnvärt och mina frösådder har inte varit särskilt lyckade. Jag är nöjd så länge den klarar sig.



4 kommentarer:

  1. Tänk att de kan vara så livskraftiga hos dej! Härlig gul matta! Jag har glatt mej åt min enda blomma nu ett par år. Jag gillar vintergäck men den gillar tyvärr inte mej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi flyttade hit fanns det inte en enda vintergäck på tomten och de torra knölar jag köpte och planterade tog sig inte. Så fick jag en just uppgrävd planta av en arbetskamrat och då gick det. Nu måste jag ta bort alla frökapslar annars kommer hela trädgården att bli gul.

      Radera
  2. Hej Gunilla!

    Så trevligt att du startat en blogg där du delar med dig av din gedigna kunskap om sippor. Jag brukar alltid läsa dina inlägg på AoT forum där jag också hittade din blogg.

    Ser ut som om våren kommit till dig. Här är allt så sent i år fruset och det lilla snötäcket ligger envist kvar. Blåsipporna brukar blomma har i mitten av mars ungefär men än så länge vågar inget visa sig.

    Hälsningar
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla, jag hoppas jag ska ha tid att skriva lite här då och då.
      Igår kändes det som om våren äntligen kommit och jag var flera timmar ute i trädgården för första gången i år. I morse hade vi ett tjockt lager snö över allt igen, suck.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.