När jag kommer hem efter ett arbetspass är jag helt slut, orkar inte med någon som helst social samvaro. Duscha, dricka och sedan försöka hitta en någorlunda sval plats är vad som gäller.
Under magnolian är hyfsat skuggigt. Brer ut liggunderlägget, sätter på en bra bok på plattan, tittar på molnen genom lövverket och andas.
Trädgården är inget rolig alls längre men det är inte mycket att göra åt. Det får gå som det går. I grunden är jag optimistisk och hoppas på att det mesta kommer igen trots den långa torkan. Om inte så är det mesta ersättningsbart.
Mina blåsippor i krukor vill jag dock inte mista. Många är värdefulla och svåra eller omöjliga att ersätta. De står i bänkar i djup sand eller grus som jag håller fuktig. Med några veckors mellanrum lyfter jag på alla krukorna för att se så inga sniglar letat sig in i bänkarna. Eftersom här alltid är fuktigt och svalt är det ett perfekt tillhåll för sniglar och snäckor och även om jag satt upp kopparband runt om bänkarna brukar jag hitta ganska många snäckor och en och annan snigel. Här trivs också gråsuggor och enorma husspindlar. Salamandrar och jordlöpare hittar jag också när jag lyfter på krukorna. Den här gången plockade jag tre stora spanska skogssniglar men inga snäckor alls.
![]() |
Större husspindel |
![]() |
Jordlöpare |
Salamandrarna lägger sig på rygg och spelar döda när de blir upptäckta. Jag plockar upp den lilla stela kroppen, vänder på den och när jag sätter ner den ilar den snabbt in under krukorna. Att jordlöparna äter snigelägg vet jag och kanske gör salamandrarna det också. De får gärna vakta mina bänkar.
![]() |
Salamander som spelar död och visar sin gula buk. |
Skördetid.
Björnbärsplantan har burit massor av bär i år. Loch Tay heter den taggfria sort jag odlar. Bären är stora och söta och mognar tidigt.
Potatis och lök tar jag hem efter varje besök på kolonin. Torkan märks på potatiskvalitén. Amandine som brukar vara krämig och fast kokar sönder väldigt lätt i år. Maria har klarat sig bättre och är fast och smörigt gul efter kok. Jag har inte kunnat vattna potatislandet och storleken på skörden blir förstås därefter.
Bondbönor skördar jag i omgångar efterhand som baljorna blir stora. Skörden är god och det blir bönor både att lägga i frysen och att använda direkt. Det blir mycket spill när man rensar bondbönor. Först det tjocka baljskalen och efter kokning ytterligare ett skal innan den gröna bönan är klar att använda. Allt spillet återförs till kolonin och används som jordförbättring.
Morötterna är fina nu men jag vet av erfarenhet att de snart blir genomborrade av morotsflugans larver om jag låter dem stå kvar i jorden.
Rödbetorna skördar vi några i taget och äter färska kokta. Mycket godare än inlagda.
Jag fryser portionsförpackningar av skivade råa morötter och kokta rödbetor.
Ett smidigt sätt att ta tillvara grönsaker är mjölksyrning. Både morötter och rödbetor är gott och enkelt att fermentera.
De första blåbären torkade in helt på buskarna men det kom nya blommor och nu också fina bär. Det är tydligt att blåbärsbuskar är törstiga och jag har prioriterat dem vid vattningen.
Ananasphysalis provar jag i år. De verkar trivas utmärkt med värmen och ger många små frukter. Lyktorna faller av innan de är mogna och behöver några dagars eftermognad i rumstemperatur för att bli söta och goda. Den här ska jag spara frö av och odla nästa år med.
Chili och tomater har jag hemma vid husväggen för att kunna plocka in dagligen. Aldrig har jag väl haft en sådan riklig skörd som i år!
Vad gör man med alla tomater? Kall grönsakssoppa, gazpacho, är inte fel i värmen. Går bra att frysa också. De små vinbärstomaterna är rena rama godiset..
Chili använder vi till nästan allt och har blivit smått beroende av den extra hettan de ger i maten. Delade, rensade chilifrukter fryses in för vinterbehovet. Praktiskt och lätt att hacka ner frusna chilisar i maten.
Inga blommor …?
Inser att jag inte fått med en enda blombild. Så kan det ju inte vara!Prickiga liljor blommar nu och verkar vara helt fria från liljebaggar dessutom.
![]() |
Pricklilja, Lilium leichtlinii |
![]() |
Gul tigerlilja, Lilium lancifolium var. flaviflorum |
![]() |
Stor tigerlilja, Lilium lancifolium var. splendens |
Fortsatt god sommar önskar jag alla trädgårdsvänner.
Hitta fler trädgårdsbloggare:
