måndag 1 april 2019

Oberäkneliga vår


I morse när jag tittade ut genom sovrumsfönstret slokade tulpanerna.



Så snabbt det kan skifta. Hela helgen var varm och solig och trädgården full av färg och liv. Insekter, fåglar, stojande barnbarn som klättrade i magnolian och räknade nyckelpigor i nävorna.  Blåsippor som öppnade upp sig mot solen









och nunneörter som sträckte på sig i värmen.  De som har en sådan fenomenal förmåga att sprida sig till de mest oväntade ställen. Inte går det att hålla reda på några namnsorter längre. De mixar sig vilt och dyker upp i olika nyanser. Det enda jag kan göra för att styra upp det lite är att plocka bort blommor med blaskiga blå- lila färger innan de hinner gå i frö.






Redan på söndagskvällen började temperaturen falla och jag skyndade ut för att ta in backar med känsliga växter, för säkerhets skull.  I morse var det sex minusgrader.  Så oväntat.
Jag oroar mig för persikoträdet på kolonin. När jag sist var där var det helt översållat av sprickfärdiga rosa knoppar. Nu vågar jag knappt tänka på hur det ser ut efter nattens frost.

I trädgården syns inte mycket av helgens sprudlande vårglädje.  

Julrosorna hänger



liksom nunneörterna



och blåsipporna




Under dagen kom så solen fram igen och temperaturen steg. Det blev riktigt skönt och mina ledsna tulpaner kunde sträcka på sig igen.



 Den här tiden pendlar det snabbt mellan hopp och ängslan. Hur kallt ska det bli i natt? 








5 kommentarer:

  1. Ja, vid denna tid på året kan vad som helst hända. Vi fick också en kall natt men inte så ovanligt här, de flesta växter klarar av en tillfällig kyla, undantag Magnolians blommor men än är knopparna pälsbeklädda.

    Underbara bilder på dina blåsippor, en av vårens absoluta höjdpunkter!

    SvaraRadera
  2. Då hade ni kallare än vad här var, bara -4,2, men det såg likadant ut här. Efterhand som solen letade sig fram, reste även mina växter på sig. Är bara lite orolig för min kinesiske pion som har rätt stora knoppar. Fast, eftersom den är så tidig så....

    SvaraRadera
  3. Minus 9 här, så ett gäng krukade vitlökar jag nyss avtäckt strök med. Annars är det förvånansvärt hur det mesta ändå hämtar sig. Helt knockade julrosor har rest sig på eftermiddagen.
    Härliga färger på dina nunneörter!
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Vilka otroliga kontraster det kan vara och tänk så mycket många växter klarar. Underbara bilder på sipporna!

    SvaraRadera
  5. stackars blommor som hängde så...hoppas de hämtade sig igen. vilka fina olika varianter av nunneört du har. Välkommen in till min återuppstartade blogg! Tack för titten!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.