torsdag 5 april 2018

Nu är det vår

Igår när jag kom hem från jobb kände jag att det vänt, att våren äntligen kommit. 
Årets första bin surrade omkring i vårblommorna. En stor humledrottning kravlade yrvaket omkring i krokusens utslagna blommor.
Kajorna flög med pinnar till sitt bo i uthusets gamla skorsten och koltrastarna jagade ilsket iväg inkräktare från sitt revir.  Till och med en sliten färglös nässelfjäril såg jag fladdra omkring efter nektar i trollhasseln .

Idag är det mest blåst och regn men det är ju inte kallt längre och det känns så skönt.
En märklig filur flög runt bland krokusen. Inte var det lätt att få någon skarp bild på den då den inte satt stilla mer än någon sekund.  Vad kan det här vara .... fluga, bi, humla?Benen är lurviga och visst ser det ut som om den har skägg.  Efter mycket letande och googlande tror jag att jag hittat vad det är:  Vårpälsbi, Anthophora plumipes. 
När nästa soliga vårdag kommer ska jag ha kameran beredd med macro-linsen och försöka få en bra bild på den. 
Alla djur (utom fästingar och mördarsniglar är välkomna i min trädgård).

Nytt på blåsippsfronten


En korsning mellan H.nobilis var. acuta och Hepatica nobilis var. pyrenaica  som fått namnet 'Ann'. Färgen är milt ljuslila och blombladen många.


En japansk frösådd blåsippa. Det här är den rödaste jag har. Även ståndarsträngar och pollenknappar är knallröda. I år pollinerar jag flera av mina blekrosa H. nobilis med pollen från denna med baktanken att få fram ljusa blommor med färgade ståndare.4 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!
  Vilka fantastiska vårbilder. Njuter och drömmer om att det snart blir vår hos mig också.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Ja, nu vill man verkligen komma igång och börja röra i jorden. Jag önskar dig också en trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Underbara vårbilder Gunilla! Du är en duktig fotograf.

  Idag har vi haft den alldeles första, varma vårdagen, nästan sommarvärme ute. Några bin har jag inte sett till med blåsippornas knoppar skymtar där nere. Snart så..

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar nästan inte säga hur glad jag är över att åter få lägga mig på magen i gräset för att jaga småkryp och knoppar med kameran men det är så det är.

   Radera