söndag 6 maj 2018

Mest blad

Alla har vi väl någon gång stått som frågetecken framför en växt i trädgården och undrat vad det är och hur den kom dit.

En vit klocka satte myror i huvudet på mig idag.










En snöklocka som blommar nu ? Nej, de är redan överblommade och inte alls så höga.  Tankarna gick runt några varv innan det klarnade. 2012 var vi i London och besökte blomstermarknaden på Columbia Road. Där fanns stora krukor med blommande sommarsnöklockor, helt omöjliga att motstå.  Jag köpte en kruka, planterade lökarna vid en ros när jag kom hem och såg sen aldrig mer av dem.  Bladen har säkert kommit upp vart år utan att jag har tänkt på det.  I höstas grävde jag upp rosen och antagligen kom lökarna med upp då. Jag har väl stoppat ner dem  på första bästa lediga ställe och nu står den där framför rabarbern och blommar, sommarsnöklockan.  
För några veckor sedan var blåsipporna först ut med att blomma nu trängs de med gulsippor, vitsippor och italiensk scilla men bladen är gröna och fina och kommer att stå kvar när alla de andra växterna vissnat ner för vintern. 



Blåsippor blommar en kort tid på våren. Bladen finns där året om. De nya bladen börjar komma i samband med blomningen eller strax efter. Till en början är de ljusa och mjuka men blir med tiden mörkare och mer tåliga mot väder och vind. Inte alla blad klarar sig till våren men de som gör det är en prydnad även vintertid. 
Precis som med blommorna är variation stor och genom att utnyttja avvikande former och teckningar vid korsningar blir den bara större och större. Det kan vara svårt att se att det faktiskt är blåsippsblad.

Det finns små och stora, helgröna och marmorerade. Blad med spetsiga, runda eller vågiga bladlober och blad med klöverform. Marmoreringen kan vara vit eller silverfärgad och bladens baksida kan vara färgad. Kombinationerna är oändliga. 

Hepatica transsilvanica

Hepatica nobilis


Hepatica nobilis




Hepatica nobilis




Hepatica nobilis





Hepatica transsilvanica

 
Jag sår frö varje år och ibland blir fröplantorna väldigt jämna och lika moderplantan.





Andra gånger är det svårt att tro att fröna kommer från samma frökapsel.




I år tog blomningen slut så snabbt att jag knappt hann med att göra några kontrollerade pollineringar men några blev det.  Bland annat ville jag se om korsningen 'Fantastica' kunde sätta frö. Det fungerade inte den här gången. Troligen är den steril. 



Hepatica 'Fantastica'


För att det inte bara ska bli blad idag avslutar jag med en bild av en vårärt i full blom.





Jag önskar alla trädgårdsvänner en fortsatt god maj månad.






1 kommentar:

  1. Visst är blåsippsbladen fina! Jag har börjat få lite olika nu också sedan jag fått frön från dej och jag uppskattar dom verkligen! Annars är bästa blåsippsblomningen på gång här just nu. Jag njuter varje dag!
    Fin vårärt förresten!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.