fredag 4 januari 2019

Första trädgårdsdagen 2019

Det har slutat regna och stormen har lagt sig. Tempen ligger runt nollan och solen bryter nästan genom molnen. 
Mitt nya trädgårdsår startar idag och det är så skönt att få lägga sig på knä och börja röra om i jorden igen.  

Första uppgiften blir att klippa bort alla gamla julrosblad. Knoppar och nya blad är redan på gång så det är hög tid.




När de stora gamla bladen kommer bort syns självsådderna som grott under dem. Hundra- om inte tusentals små nya julrosor. Blåsippor och julrosor är goda grannar men det fungerar förstås inte att låta självsådderna växa in bland blåsipporna.  Bäst är att klippa av fröställningarna på sommaren innan fröna faller till marken. Det har jag missat här så nu är det bara att rensa och rensa. 

Blåsippornas blad ser fortfarande ganska gröna och fina ut. Jag tar bort de som är vissna och bruna men låter de flesta vara kvar. Det dröjer ännu länge innan årets nya blad kommer - först efter blomningen.  Det känns fel att ta bort friska blad bara för att de skymmer blommorna och jag är rädd för att det kan försvaga plantan.



Det är inte bara julrosgroddar jag hittar under julrosbladen.  En ensam cyklamen gömmer sig också därunder. Jag har försökt många gånger med cyklamen utan att lyckas. De jag sått har vuxit  fint i krukor men försvunnit när jag planterat ut dem på friland. Denna måste vara undantaget. Mönstret på bladen ser ut som ett löv. Jag har sått så många olika sorter så vad just det här är för en vet jag inte.



Efter att ha rensat säkert en hel kvm! från ogräs och oönskade självsådder känner jag mig väldigt nöjd med min första dag i trädgården 2019.  Jag hinner också glädjas åt en blommande snödroppe innan jag går in och lägger mig på soffan. 




God fortsättning på 2019. 


10 kommentarer:

  1. Även här har två snödroppar nästan slagit ut och en blåsippsknopp börjat visa färg. Några blåsippsblad har jag ännu inte vågat mig till att klippa bort men friskt vågat...
    God Fortsättning på 2019!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar det lugnt med blåsippsbladen också. Inbillar mig att de skyddar lite när de är kvar och så är de ju vackra också, många av dem. God fortsättning till dig med./Gunilla

      Radera
  2. Nu blir jag nog lite avundsjuk, det ser så härligt ut med trädgårdsarbete! Hos oss får vi vänta ännu 2 1/2 - 3 månader innan vi är ikapp, det är väl bara att gilla läget o njuta av snön en tid ännu. Så många självsådder av julrosor! Här sår de sej sparsamt och brukar ha svårt att överleva om jag flyttar dem. God fortsättning på trädgårdsåret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev kortvarigt trädgårdsarbete, Ibs. Nu regnar det varje dag och känns inte alls lika roligt att gå ut. Jag sitter och ritar planer för grönsakssådderna istället.

      Jag tycker inte heller det fungerar så bra att flytta de små julrosplantorna. De jag sått har jag låtit stå kvar i sina krukor något år så de fått en rejäl rotklump innan jag satt ut dem på friland. Hoppas du får ett riktigt bra trädgårdsår 2019/ Gunilla

      Radera
  3. Oj, första snödroppen redan. Först ut på sociala media skulle jag också vilja påstå. Här lär det dröja ytterligare ett par månader även om jag bara bor i Småland. Så rart och hoppfullt med de små söta knoppparna.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snödropparna fanns där med vita knoppar redan långt innan jul men de här var först med att slå ut. Blir det frost lägger de sig bara ner ett tag och reser sig sedan lika snabbt igen vid töväder. Man måste bara tycka om dem. Ha det bra./Gunilla

      Radera
  4. Så lovande med snödropparna, och tidigt :) Jag gjorde exakt samma sak häromdagen och jag tog pionbladen samtidigt. Nu har jag byggt en hög som ska eldas - kanske redan idag. Mina blåsippor får behålla bladen - jag vill se om rådjuren går in och betar. Jag har sprutat med Trico garden på alla träd som kan fejas och rhododendron som kan betas. Jag tänker att om blåsippsbladen blir kvar i år är jag säker på att det fungerar.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pionbladen står på tur hos mig också men de flesta har jag på kolonin så de får vänta ett tag till. Håller tummarna för att du slipper rådjuren i trädgården. Ha det bra:/Gunilla

      Radera
  5. Oj, det börjar redan gro hos dig. Tänk vilken skillnad det är trots att avståndet inte är särskilt långt. Vi har hittills haft det ovanligt varmt, mestadels tråkigt gråväder så jag väntar fortfarande på att vintern skall komma.
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  6. Vintern kommer nog här med men idag är det väldigt grått och regnigt. Inte ens hunden vill gå ut. Mycket skönare med lite frost och klart väder. God fortsättning till dig med. /Gunilla

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.