lördag 12 januari 2019

Inte bara rötter i krukanVarje dag går jag en runda i trädgården och tittar efter tecken på att växterna börjar vakna och brukar avsluta med att kolla över kallbänkarna med blåsippor. De står i en skuggig hörna skyddade av höga thujor. 


Det händer inte så mycket där ännu men det skulle ju kunna vara någon knopp på gång eller några vissna blad som behöver tas bort. 


Idag var det ett par små krukor som lagt sig på sidan. Grannskapets katter smyger i häckarna och trampar runt bland krukorna så de välter. 


Jag tog fatt i en av krukorna för att räta upp den och då föll hela blåsippsplantan ur.
Svor lite över katterna som haft sönder mina blommor men såg snart att det här var något annat.  Hela rotklumpen var avgnagd jäms med jordytan och det enda som hållit plantan kvar var de nya små rötterna som hunnit växa ut.  Tillväxtknopparna mellan bladfästena ser oskadade ut. Den här plantan kommer att återhämta sig efter omplantering.När jag tömmer ut jorden i krukan hittar jag det som är kvar av de avbitna rötterna                                       
                            och även den som orsakat skadan 


Det är troligtvis en larv av trädgårdsborren. Jag använder kompostjord till mina jordblandningar och det kan ha kommit med ägg därifrån.  


I morgon ska jag gå runt och dra lite i varenda blåsippa därute för att se så de sitter fast ordentligt i jorden. 


*********************


 I uthuset har fler av de japanska blåsipporna slagit ut.


Hepatica nobilis var. japonica 'Hakurin'


Hepatica nobilis var.japonica 'Koshi-no-maboroshi'


Blommorna ändrar form när de åldras och kommer att se annorlunda ut om någon vecka. Jag tycker bäst om dem när de just slagit ut och fortfarande håller kronbladen tätt samlade.

Ute regnar det, igen. Perfekt väder för att lägga upp planer för årets odlingar och läsa andras trädgårdsbloggar för att få tips och inspiration.


http://tradgardsfagring.blogspot.se/

17 kommentarer:

 1. Usch! Låter inte bra med avgnagda rötter! Tur att du upptäckte det!
  Så fina de japanska är, härligt att få njuta av blommor på dem redan.
  Ha det bra! Hälsn. Inga-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lär man sig något. När jag kollade de andra krukorna hittade jag en till där blåsippan satt löst. Även i den fanns en larv i jorden men det var en fjärilslarv. Har aldrig stött på larver i krukorna förut och hoppas jag inte hittar fler. Bästa hälsningar/Gunilla

   Radera
 2. Å, du milde vilka sötnosar!
  Vilken tur att du hittade marodören. Jag kan ibland hitta larver av ollonborrar i landen eftersom jag gödslar med brunnen kogödsel. De är liknande och riktigt biffiga. Tack och lov älskar hönsen dem.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ollonborrens larver är verkligen biffiga. Jag har fått upp några sådana på kolonin när jag tagit upp potatis och de kan minsann tugga i sig en hel del. Ha det bra./Gunilla

   Radera
 3. Läskiga de där ätande larverna... Och visst är det väl samma sak med harkrankslarverna om jag kommer ihåg rätt. I morron ska jag ut och leta ett sätt att bli av med det jag tror är sorkar. Jag lyfte en mycket fin iris som en peruk häromdagen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget vidare när man hittar dem där man minst vill ha dem. Måste ändå säga att jag inte haft problem med larver förut. Visst finns harkrankslarverna i gräsmattan, gråbruna, släta, utan ben, svårt att se vad som är fram och bak - men de har inte gjort någon skada på gräset vad jag har märkt. Kan bero på alla koltrastar, kajor och duvor som ständigt går där och plockar. Sork har vi tack och lov inte. Jag hoppas du hittar ett sätt att bli av med dem. Inte roligt att få sina växter uppätna underifrån. Bästa hälsningar/ Gunilla

   Radera
 4. Ajdå, tur i oturen att du råkade hitta den lille gynnaren. Jag har inga liknande upplevelser men tidig vår, när det börjar sticka upp de första små bladen så får jag gå runt och sätta genomskinliga plastburkar över växterna annars blir de uppätna. Jag har identifierat förövarna, det är möss!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska inte underskatta möss. En vinter åt de upp alla mina Pleionebulber. Det var inget roligt alls. När vi blev med katt så slapp vi mössen, han var en fenomenal musjägare. Nu när han är borta får vi nog dras med mössen i uthuset igen. /Hälsningar Gunilla

   Radera
 5. Inget kul hitta larver ibland växterna. För ett par år sedan fick jag "kunduktörslarven", kommer inte i håg vad den heter på riktigt, i mina fuchsiakrukor. Inget kul alls, blev av med de flesta. De hade lyckat äta upp alla sug rötter. Av 17 st har jag två kvar. Jätteglad för att din blåsippor lyckades sätta sidorötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt, Bitte. Det är det värsta att man oftast inte upptäcker dem förrän de redan gjort för stor skada på rötterna. Man har ju ingen koll på vad som händer där nere i jorden. /Hälsningar Gunilla

   Radera
 6. Underbara blåsippor. Köpte japanska vackra blåsippor för några år sedan och hoppades att de skulle klara sig i zon 3 men det gick inte så bra så nu har jag inte en enda kvar. Får väl försöka igen och ha dom på ett mera skyddat ställe. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyckas inte heller med de japanska ute i trädgården. Har försökt och förlorat flera. Nu har jag dem som krukväxter och tar in dem frostfritt över vintern. Till våren åker de ut i bänken igen. Ha det bra/Gunilla

   Radera
 7. Så fina blåsippor och så synd på skadedjuren. Hoppas det blir en fin blomning till våren. Har själv inga blåsippor men beundrar dem mycket. Riktigt fina vårblommor.
  Ha det fint
  helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, längtan efter våren börjar redan sätta in. Mest snöslask här just nu. Ha det bra./Gunilla

   Radera
 8. Hejsan!
  Oj,oj vilka fina blåsippor du har! Helt underbara! Ja, skadeinsekterna måste man hålla ett koll på hela tiden. Vilken tur att du hann rädda plantan.

  Själv hade jag ett par större inomhusplantor ute i somras i skuggan. Inte såg jag en enda snigel efter juni. Men för ett par veckor sedan tyckte jag att de var konstigt hur den ena växtens nytillväxt var så illa åtgången av gnagskador. Då upptäcker jag hur en snigel har tagit sig i bordsbenet i närheten av växten...ja, den snigeln blev inte äldre än så.

  Ha en go' vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där sniglarna lyckas då ta sig in och upp överallt. En enda pytteliten snigel kan tugga i sig just den där knoppen man gått och väntat på i evigheter. Bara att inse att det inte går att helt bli kvitt dem. Ha det bra./Gunilla

   Radera
 9. Så underbart med blåsippor. Har tyvärr inga själv så jag får njuta av andras. Vilken tur att du upptäckte larven ändå och att du kan kolla resten av krukorna.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera