söndag 17 juni 2018

Krolliljor och liljebaggar


Krolliljor


Så långt tillbaka jag kan minnas har det vuxit rosa krolliljor i trädgården. Jag vet inte var de kommit ifrån men antagligen var de med bland de växter som äldre släktingar generöst delade med sig av när vi flyttade hit. De har tåligt blommat i bakgrunden, lite bleka och oansenliga. Jag har inte ägnat dem någon större omsorg eller intresse. 




Först när jag kom över några lökar av den vita varianten väcktes mitt intresse. Det här var en krollilja med helt annan utstrålning.  Ett utropstecken i rabatten med sina vita blommor symmetriskt ordnade runt den höga, kraftiga stjälken. En mörk bakgrund framhäver blommorna ytterligare. 

Lilium martagon var. album



Det finns fler vita former av krolliljan men de ser annorlunda ut.  L. martagon var. albiflora har mörk stjälk och rödprickiga blommor. Blommorna sitter tätt intill stjälken i en tät samling. 




Lilium martagon var. albiflora





När mitt intresse för krolliljor väl vaknat ville jag prova fler sorter. Tyvärr upptäckte jag att utbudet på den svenska marknaden var klent.  Jag beställde frö från olika frölistor och provade att så frö från den bruna krolliljan, Lilium martagon var. cattaniae. Resultatet blev en besvikelse.  
Det tar lång tid från sådd till blomma och när mina plantor efter 6-7 års väntan började blomma var det i olika nyanser av smutsrosa. Inte precis vad jag hade sett fram emot. 

Jag hade turen att få en lök av den mörka krolliljan 'Norrland'. Den kommer liksom så många andra växter i trädgården från byten med trädgårdsvänner och forumister på Allt om Trädgårds forum. 'Norrland' har jag fått av Berit. En mycket speciell krollilja som jag är väldigt glad för. Färgen är mer svart än rödbrun och svårfångad på bild.




Lilium martagon 'Norrland'




Lilium martagon har korsats flitigt med andra liljor i martagongruppen och det finns en mängd olika namnformer. Jag har skickat efter lökar från H.W. Hyde & Son som har ett stort sortiment. Det tog  något år för lökarna att etablera sig men nu blommar de riktigt bra.

Amelita är en hybrid framtagen av Fred Tarlton 1982 och registrerad 1993. Blommorna är stora och har en vacker rosa färg.


Lilium martagon 'Amelita'

Chameleon är framtagen av R, Erskin 1975 och registrerad 1996.  Namnet har den fått för att den ändrar färg under blomningen från ljust rosa till gräddgult.  En hög och kraftig lilja.



Lilium martagon 'Chameleon'


Megan Evans är en helvit martagonhybrid utan pollen. Framtagen av Dr Ieuan Evans.


Lilium martagon 'Megan Evans'

Terrace City är en hybrid mellan L. martagon x L. hansonii. Blommar i gult och rosa.

Lilium martagon 'Terrace City'

Min favorit i år är  'Paisley Hybrids' (L.martagon var. album x L. hansonii). Baksidan av blombladen är läckert gul- och rosarandiga. 




Krolliljor är inte särskilt krävande. De trivs i lätt skugga men går också bra i soliga lägen. Att de klarar torka bra har jag fått bevis för i år.

Liljebaggar

Har man liljor i trädgården har man också snart liljebaggar. De kan på kort tid helt förta glädjen med att odla liljor. Det är ingen rolig syn att se halvätna bajskletiga blad hänga från stjälkarna. 

Hur kan man minska angreppen? 
Bekämpningsmedel är inget alternativ för mig så det går bort direkt. 
På nätet finns tips på olika blandningar med chili, vitlök mm att spruta på bladen för att avskräcka baggarna. Det är inte heller en metod som passar mig. Vet med mig att jag kommer att glömma spruta regelbundet.  Den lättaste metoden och också den som passar mig bäst är att ta dem på bar gärning och klämma dem direkt på plats.  

Det är alltid bra att lära känna sin fiende för att kunna bekämpa den med störst effekt.
Liljebaggens försvar består i att se avskräckande ut (den röda färgen) och låta illa (ett gnisslande ljud som den frambringar genom att gnida vingarna mot kroppen). Den har också förmågan att falla till jorden och inta ryggläge vid fara.
Larvernas försvar är att täcka sig själv med sin egen avföring.

Färgen och ljudet kan vi väl bortse ifrån men liljebaggar på rygg i jorden är ett problem. De blir osynliga och omöjliga att hitta. Bästa sättet tycker jag är att först placera ena handen under bladen innan man försöker knipa baggen med den andra. Misslyckas man faller baggen ner i handen och kan oskadliggöras.
Att klämma de kletiga larverna är äckligt men man får lägga undan sin motvilja och bara göra det. 

När är liljebaggen aktiv?
I stort sett hela växtsäsongen dessvärre.
Den vuxna liljebaggen övervintrar i jorden och det behöver inte vara under liljorna. Den är en bra flygare och inte beroende av att vistas direkt intill sin värdväxt.
På våren när solen börjar värma kommer de upp ur jorden i april och börjar direkt livnära sig på liljor, kungsängsliljor och kejsarkronor.  Bitmärken på bladen är en varningssignal och nu gäller det att vara vaksam och klämma alla baggar man hittar innan de hinner para sig och lägga ägg. En hona kan lägga flera hundra ägg under en sommar.
Äggen läggs på bladens undersida och kläcks efter ca en vecka.   Kan man torka bort äggsamlingarna med en våt trasa eller gnugga bort dem medtummen är det bra men har man många liljor går det knappast att vända på varje blad för att leta efter ägg.
Larverna äter på bladen och gömmer sig i sitt eget bajs. Jag brukar dra med handen längs med stjälken nedifrån och upp. Då kommer jag åt undersidan på alla blad med en enkel rörelse. Får jag klet på handen vet jag att där finns larver och kan plocka bort dem från plantan.  
Inom en månad är larven klar att förpuppa sig. Det gör den i jorden under värdväxten. Att hitta pupporna i jorden är nog i stort sett omöjligt. Efter 1-2 månader kan en ny liljebagge krypa upp ur jorden och börja äta på liljeväxterna igen.  De här liljebaggarna hinner troligen inte para sig och lägga ägg utan inriktar sig på att äta upp sig inför övervintringen i jorden. 
Vuxna liljebaggar finns alltså från tidig vår till sen höst. Det är bara att klämma, klämma, klämma.

Förutom människan har liljebaggarna naturliga fienden i de parasitsteklar som lägger ägg i deras ägg eller larver. Det kan man läsa om på Hemträdgårdens sida:

http://www.tradgard.org/kunskap/tradgardsspanare/2006_naturliga_fiendar.html


Nämen! Just nu precis hör jag att regnet slår mot fönstret här intill. Ska det äntligen komma regn? Jag kan knappt tro det. Det är evigheter sedan jag hörde det ljudet. Hoppas det regnar hela natten nu.

Varma sommarhälsningar till alla trädgårdsvänner

På trädgårdsfägring hittar du fler bloggar 

http://tradgardsfagring.blogspot.se/

15 kommentarer:

  1. Så många fina krolliljor du har! Svårt att välja favorit av dem men den sista och 'Megan Evans' var jättefina, likaså den vita med röda prickar.
    Utförligt beskrivet om liljebaggarna! Usch, jag känner riktigt det kletiga av larverna på fingrarna. Jag brukar göra som du men för det mesta med hanskar på.
    Hoppas du fått trädgården vattnad nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, lite mer regn behövs det allt. Det kom lite stilla regn i går kväll och lite idag på morgonen. Man riktigt ser hur växterna suger åt sig varje droppe. Hoppas på mer.

      Radera
  2. Hej Gunilla!
    Så många vackra krolliljor du har, de är fina. I år var det fler liljebaggar än jag brukar ha, men jag jagade och fångade, har inte sett några på ett tag.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också många liljebaggar i år men mest tidigt i våras. Krolliljorna har sina blad kvar i år och jag vill gärna tro att det beror på att jag varit flitig och jagat baggarna. Ha det bra./Gunilla

      Radera
  3. Många fina liljor du visar. Mina har nog drunknat under förra året. Några ynkliga har visat sig.
    Angående liljebaggarna. På några liljor har det funnits baggar. Nästan helt uppätna, trots koll ett par gånger om dan. Det verkar som de varit aktiva på nätterna. En sak har förvånat mig. På några av liljorna finns myror, men inga baggar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också sett myror på en del av mina liljeknoppar men inte på krolliljorna. Det brukar ju vara bladlöss som myrorna vaktar och mjölkar men jag har inte sett bladlöss på liljorna. Kanske finns det något myrgodis på knopparna som de gillar. På pionknoppar har jag också alltid myror. Ha det bra/Gunilla

      Radera
  4. Krolliljorna du visar är jättefina.Själv sådde jag vita för ca 6 år sedan och i år blommar alla lökarna.Så roligt när man äntligen ser resultatet.
    Även här regnar det nu äntligen.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får gärna regna lite till här med. Lång väntan men roligt när det ger bra resultat. Ha det bra/Gunilal

      Radera
  5. Så mange vakre Martagonliljer og så mye interessant du skriver om dem. Jeg har også noen gamle rosa dom må ha vært i Hagen i minst 60 år. Har også kjøpt noen nye de siste årene på bulbs.se og lökar och knölar. De har mitt utvalg. Norrland var rålekker! Jeg jakter på liljebiller som deg. Verd strevet, siden liljer er så vakkert.
    Jannicke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jannicke. Tittade in på Bulb.se och såg att de har ett intressant urval av olika lökar och knölar. Tack för tipset./Gunilla

      Radera
  6. Hej Gunilla!
    Fylligt och pedagogiskt inlägg om en av mina favoritväxter, liljor både "kroll" och andra.
    Ja, har man liljor så får man ta en raid varje dag morgon och kväll och slå två flugor med en smäll: sniglar och liljebaggar.

    Du har ju en fantastisk samling krolliljor. Säljer du någonsin lökar så över nätet?

    Ha en supergod vecka!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anja!
      Tack och lov har jag inte behövt gå på snigeljakt i år. Det har varit för torrt för dem.
      Det är bara de senaste åren som jag börjat intressera mig för liljor och har inte heller haft något att erbjuda till byte mer än lökar av den vanliga rosa och de vita. Om något år kan jag säkert börja dela av sidolökar av namnsorterna också. De verkar vara väldigt livskraftiga och växer på sig bra. Önskar dig en bra dag/Gunilla

      Radera
  7. Älskar liljor och hade massor av olika sorter men... Ett år fick jag för mig att klä in min 12 m långa rosenspaljé på fram- och baksida med väv eftersom klängrosorna inte verkade trivas. Skulle jag aldrig gjort! I rabatten nedanför klängrosorna hade jag ett antal ruggar med röda liljor och dom var tydligen fantastiskt goda, för när vi plockade bort skynkena på våren - efter en ganska mild vinter - så fanns där minst ett par tusen liljebaggar!! Och dom går man inte omkring och jagar för att döda precis.... Alltså har jag nästan inge liljor kvar alls. Men jag njöt av dina!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men usch så tråkigt, Susie! Jag kan inte ens föreställa mig så många liljebaggar på en gång. Jag tycker ett tiotal är många. Det verkar som du gett dem de perfekta övervintringsstället. Kram på dig/Gunilla

      Radera
  8. Vilken underbar samling krolliljor, så roligt att se! Norrland har jag varit sugen på länge. Den är ändå vackrast av dem alla i mina ögon.
    Jag gör som du håller handen under när liljebaggarna släpper taget, men jag har aldrig hört dem låta. Ska lyssna noga nästa gång.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.