Kolonin
När kylan slog till sent i våras kändes det som om det inte skulle bli någon skörd alls i år men nu rullar det på som vanligt. Gul lök och potatislök torkar i solen. Bondbönorna är skördade, kokade, skalade och frysta. Potatisen håller jag på att ta upp en rad i taget. Rödbetor och morötter tar vi än så länge bara hem vad vi behöver för tillagning. Resten får stå kvar och växa ett tag till.Havtornen är plockade (med möda). Blåbär och björnbär plockar jag efterhand som de mognar. De flesta äter vi upp direkt, svårt att motstå de varma, söta, solmogna bären men det bli lite att lägga i frysen också.
![]() |
Gången upp till kolonistugan kantas av dagliljor och sommarrudbeckia |
Vi har inte fått mycket regn och grönsakerna behöver vattnas regelbundet. Jag åker till kolonin på kvällarna när det är någorlunda svalt.
Blommorna får klara sig utan vatten och det syns på dagliljorna som börjar få gula blad. Tokblommar gör de likväl.
Sommarrudbeckior sår sig överallt och jag kan inte låta bli att tycka om dem. De klarar torka utmärkt och står stadigt utan stöd. Blomfärgen varierar från helt gult till mörkt brunrött och många har fina mönster. Rötterna är ytliga och även stora plantor är lätta att dra upp om de hamnat fel. Som snittblommor är de hållbara. Min mor fick en bukett för två veckor sedan och den står lika fint fortfarande.
![]() |
Sommarrudbeckia |
Rosenskäror och ringblommor sår sig också rikligt och jag låter dem hållas även om det ofta blir en rörig mix av färg och form. Det får vara lite fritt och egensinnigt. Odlarglädjen är det viktigaste.
![]() |
Sommarrudbeckior bland liljor, rosor, lavendel och hortensia |
Lotterna gränsar till varandra och det är svårt att se var en slutar och nästa börjar.
![]() |
De vita floxen på min lott framför grannens maffiga bönor |
Jag har inte mycket rosor i mina rabatter men några växer på lotten, ett minne från tidigare ägare. Den här är nästan självlysande. Jag vet inte vad det är för en men den påminner om Superstar som fanns i mina föräldrars trädgård.
.

Hemma
Tidiga morgnar blir det vattning och trädgårdsarbete hemma innan den värsta hettan slår till. Allt regnvatten jag sparat är slut sen länge och jag försöker att begränsa vattningen till ett minimum men det börjar bli riktigt torrt igen. Inför kommande omplanteringar till hösten lägger jag på minnet vilka växter som ser bra ut även vid torka och som är extra värda att spara och vilka växter som kan behöva en skuggigare plantering eller som, hemska tanke, inte fungerar alls i min trädgård.
Av högsommarblommande perenner ligger solhatt, flox, anisisop, röllika, solbrud och dagliljor bra till än så länge.
Fjärilarna trivs bra i värmen och när det är vindstilla fylls trädgården av dem.
![]() |
Påfågelöga på solhatt
|
![]() |
och på solhatten Echinacea purpurea 'Magnus Exklusive' |
'Magnus' köpte jag för många år sedan hos Landsbergs Perenner i Påarp, det som en gång var Magnus Nilssons egen plantskola. Den är lika omtyckt idag som då, både av fjärilar och mig.
Mitt på dagen håller jag mig helst inne i skuggan. Värmen som varit den senaste veckan är för bra för mig.
Fler trädgårdsbloggar finns här:
