Ändå skäms jag för att beklaga mig. Jag hör på nyheterna hur kritiskt läget är för alla som är beroende av odling för sitt uppehälle. Hur svårt måste det inte vara att se hur årets grödor torkar bort eller att tvingas slakta sina djur för att foder saknas.
Vädret går inte att påverka men lite kan jag ändå göra för att minska förlusterna på min jordplätt. Kanske kan jag också lära mig något för att vara bättre rustad nästa gång.
Där marktäckarna växer har jag inte vattnat alls. Det brukar inte behövas. Det ser värre ut i år men jag tror de kommer att återhämta sig.
Waldsteina ternata, gullgröna är en utmärkt marktäckare som håller undan ogräs.
Till vänster en bild av hur den vanligtvis ser ut och till höger en bild från idag.
Omphaldoes verna, ormöga är en lättskött marktäckare som jag planterat i en besvärlig slänt under häggmispelträd. Här vill inget annat växa men ormöga tycks klara det mesta. På våren en blommande blå matta som övergår i neutralt grönt under sommar och höst. Tacksam.
Till vänster en vårbild och till höger en bild på hur det ser ut nu, mer brunt än grönt.
Andra marktäckare ser inte lika törstiga ut. Låga nejlikor med gråsilvrigt bladverk ser helt oberörda ut och brer ut sig som vanligt. Flocknävan har fått lite bruna bladkanter men visar inga större tecken på att lida.
Liten flocknäva |
Perenner punktbevattnar jag och ger då en ordentlig rotblöta. Jag vill att rötterna ska söka sig nedåt efter fukt och näring för att bättre stå emot längre tids torka och undviker att småskvätta då och då.
En del hostor har fått bruna bladkanter och saknar spänst i bladen. Det är bara en tidsfråga innan de lägger sig platt på marken. Jag är säker på att de ändå kommer igen till hösten eller nästa år. Hostor är svåra att torka ihjäl.
Dagliljorna tokblommar men bladen skiftar redan i gult. Önskar jag kunde gett dem mer vatten men det är för sent nu. Jag är inte orolig för att de kommer att klara sig. De har reserver i sina tjocka knölrötter.
Daglilja, frösådd |
Daglilja, frösådd |
Prydnadsgräsen ser gröna och fräscha ut och det gör också solälskare som Echinacea 'Magnus'.
Echinacea purpurea 'Magnus Exklusiv' |
Växter som står tätt och trängs tycks klara sig bättre än solitärer. Den rosa floxen på bilden ovan hänger inte med bladen som andra flox i trädgården som står för sig själv. Jag tror att bladmassan hindrar solstrålarna från att torka ut jorden och att avdunstningen minskar.
För att ytterligare minska avdunstning försöker jag täcka all öppen jord i rabatterna. Ogräsrens, malda grenar, kompost, allt jag har lägger jag över jorden. Det blir inte vackert men vem bryr sig. Jag brukar ta tillvara gräsklipp och använda som kombinerad gödning och täckmaterial men i år finns inte längre något gräs att klippa. När jag klippte ner prydnadsgräsen tidigt i våras malde jag ner de torra stråna och fick flera säckar med halm. Det ligger nu som ett skyddande täcke mellan grönsaksraderna på kolonin.
Träd vattnar jag inte. Det är inte lönt. Den enda större busken som får vatten är sammetshortensian. Ännu håller den ut men bladmassan är enorm. Bladen gillar varken blåst eller sol och när de skrumpnar och blir bruna är det ingen vacker syn. Jag hoppas innerligt att den ska klara sig.
Hydrangea aspera ssp sargentiana |
Apropå hortensior så är de ovanligt frodiga och rikblommande i år. Det förvånar mig. Jag skulle trott att de var bland de första att duka under i torkan.
'Blue Bird' står lite skuggigt och skyddat under ett päronträd. Inte en droppe vatten har den fått men det kan man inte se på den.
Hydrangea serrata 'Blue Bird' |
Det är inte läge att plantera nya växter men den här hortensian kunde jag inte motstå.
Hydrangea macrophylla 'Love You Kiss' |
Det är inte bara växterna som behöver extra hjälp i värmen och torkan. Flera gånger under dagen fyller jag på faten med vatten som står runt om i trädgården. Fåglar besöker dem för att dricka och bada. Dammen kan jag inte fylla på längre och jag ser hur vattennivån sjunker för varje dag men ännu är den ett tillhåll för grodor och salamandrar.
Till törstiga insekter har jag lagt glaskulor i ett grunt fat med vatten. Även barnbarn lockas hit upptäckte jag och fick flytta fatet till kanten av rabatten så det gick att nå kulorna utan att trampa in i rabatten.
Insektsbar |
Humla i murreva |
Till slut ett par stämningshöjare (för mig i alla fall): Den vita dubbla praktklockan som jag upptäckte idag är värd några extra hjärtslag.
Platycodon grandiflorus 'Hakone White'
|
Och på köksbänken står årets första mjölksyrning. Ja, alltså jag har precis satt igång den. Surgurkor blir det när det blir klart. Jättegott och väldigt enkelt att göra. Jag använder mig av recept från Jenny Neikells bok: Fermentera.
Det var allt för idag. Inget regn i sikte än men goda sommarhälsningar ändå till alla trädgårdsvänner.
Vet inte när du skrev, men nu i eftermiddag fick vi 12 mm. Jämfört med min trädgård, är din jättefin. Här är det mest nedvissnat och min sammetshortensia slokar och knopparna är som enkronor.
SvaraRaderaSkönt att höra Bitte, jag hoppas det föll lite över koloniområdet också. Jag såg molnen, och tror faktiskt att det för ett kort ögonblick föll några stänk här med. Snart måste det väl ändå komma ett ordentligt regn. Ha det bra/Gunilla
RaderaInget regn i sikte här heller. Vi har inga restriktioner gällande vattnet och jag känner mig lyckligt lottad för det.
SvaraRaderaMen absolut får en sån här sommar en att fundera över våra tillgångar och resurser.
Vi får ha en fin helg ändå :)
//Veronica