lördag 22 december 2018

Nu är det jul igen och...

blåsipporna blommar igen och blommar ända fram till påska...

Ute i trädgården är det den ungerska blåsippan  'Blumenstadt Erfurt' som är extremt tidig och långblommande. 

Hepatica transsilvanica 'Blumenstadt Erfurt'


I uthuset står japanska sippor med svällande knoppar. De har en rytm som inte passar för utomhusodling hos mig.  Just nu är här visserligen plusgrader men för några veckor sedan hade vi en kort köldknäpp med ner mot 10 minusgrader.  Flera av de japanska blåsipporna hade då redan knoppar på gång och de var så långt utvecklade att jag inte vågade låta dem stå kvar ute.

Hepatica nobilis var. japonica 'Sadobeni' är den första att slå ut. En riktig julblomma.


Hepatica nobilis var. japonica 'Sadobeni'




GOD JUL

söndag 16 december 2018

Ljuvliga juni

Trädgårdsfägrings tema för vecka 51 är  Ljuvliga Juni
Juni är för det mesta ljuvlig men i år … njaa. Jag minns torkan, det bruna gräset, grönsakssådderna som inte blev till något. Faktiskt ganska mycket misströstan och uppgivenhet. 

Junibilderna visar inte mycket av detta. Minns jag så fel? Knappast, men det är inte roligt att fotografera vissna växter  så kameran riktades istället mot sådant som såg hyfsat bra ut trots bristen på vatten.  Att blomningstiden i år var extremt kortvarig syns ju inte på bilderna.  

Irisarna var lika ljuvliga som alltid.

Iris sibirica 'So Van Gogh'

Iris germanica 

Prärielöken och dagliljorna likaså.


Allium cernuum

Hemerocallis frösådd onamnad

Till och med i slutet av juni när torkan hållit i sig i två månader såg det ut som det brukar i juni - grönt och frodigt.

Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'

Vilma, yngsta barnbarnet hittade stigen mellan sammetshortensian och körsbärsbenveden och försvann in bakom hängboken. Där, vid den lilla stenfyllda fågeldammen, satt hon länge och lekte i sitt "Hemliga Rum". 

Kolonin

På kolonin var det bevattningsrestriktioner under hela sommaren. Det mesta växte dåligt i torkan. Potatisskörden blev liten, salladen besk och ärtor och bönor få.  
Men morötter och rödbetor klarade sig bra och bär och frukt fanns i överflöd. 
Nu är frysen full av bär och i uthuset står backarna med vinteräpplen på rad. 
Mos och saft har ingen åtgång i familjen längre så det har jag slutat koka. Äppelbitar kokar jag med i havregrynsgröten och blandar ofta i hallon, björnbär eller vinbär också. Det behövs inget socker. Vill man ha det sötare kan man koka med lite banan, russin eller katrinplommon.
Det blev till slut många liter must av alla äpplen, päron och bär. Nu är den redan uppdrucken.  Nästa år får jag musta ännu mer.




Junis favoritväxt måste bli sommarrudbeckian. Jag har aldrig sått eller planterat den men den sprider så mycket glädje där den blommar på kolonin. Den verkar klara av att växa på de torraste ställen utan någon som helst skötsel. Även om den självsår sig överallt och gärna inne i andra växter är den inte alls besvärlig och går lätt att dra upp där den inte passar. Dessutom bra som snittblomma med lång hållbarhet. Jag är glad för denna gåva från tidigare odlare och njuter av de många olika färg- och formvarianterna. 





Ta det lugnt i julstöket. 
Trädgårdsbloggar hittar du här.