torsdag 15 mars 2018

Dela och plantera om blåsippor

Ovanligt kallt för att vara mitten av mars. Ute i kallbänkarna och trädgården händer inte så mycket med blåsipporna.
De plantor jag tog in i svala rummet har nu blommat färdigt och börjat bilda frö. Årets nya blad är läckert glansiga och fräscha.

Hepatica 'Bavarian Blue' har vuxit på sig bra sedan förra året och nu när blomningen är över är det dags att plantera om den. Om det går ska jag passa på och dela den samtidigt.

Bavarian Blue



När jag tippar ut den ur krukan ser jag att rötterna är långa och fina. Det är inte svårt att förstå att blåsippor tycker om djupa krukor. De blåsippor jag har ute i trädgården får aldrig så djupt rotsystem eftersom min jord är lerig och ganska kompakt, alltså inte optimal för en växt med rötter som vill leta sig långt nedåt i lövmyllan.





Jag reder ut rottrasslet med fingrarna och ser att det finns tre bladrosetter med egna rötter. Jag nöjer mig med att göra en delning. Försiktigt letar jag upp bästa stället att dela på så att brottytan blir så liten som möjligt.  



Rötterna trimmar jag till lagom längd så att de får plats i sina krukor utan att böjas eller klämmas ihop. Det finns ju gränser på hur djupa krukor man kan ha. 



Jag har ingen speciell jordblandning till mina blåsippor utan använder vanlig blomjord av god kvalitet. För att den inte ska bli alltför kompakt blandar jag upp den med grus eller perlite.  Har jag halvförmultnad lövkompost brukar jag lägga det som topping i krukorna men i år är allt fruset ute i trädgården så det får vänta till senare.  

Det är viktigt att rothalsen inte kommer helt under jord. Jag brukar börja med att fylla halva krukan med jord ända upp till kanten och sedan bre ut plantans rötter jämt över jorden. 


Så fyller jag på med jord över rötterna och ser till att rothalsen hamnar uppe i jordytan. Nu räcker det att knacka krukan i bordet för att plantan ska sitta bra. Jorden ska inte tryckas till. Återstår bara att vattna igenom jorden.   



Den större delningen fick byta till en större kruka. Nu får plantorna stanna inne tills kylan ger med sig och måste sedan vänjas vid sol och vind.    



Blåsippskorsningen 'Fantastica' har också hunnit få nya fina blad. De är verkligen stora.

Jag pollinerade blommorna med pollen från Hepatica maxima och följer nu med spänning vad som händer med fröställningarna. Jag vet inte om det överhuvudtaget är möjligt att korsa H. maxima med 'Fantastica'.  
Det ser ut som om det finns ett par fröämne på varje blomma som sväller upp mer än de andra. Är det så att 'Fantastica' ändå hade lite eget pollen tillräckligt för att befrukta sig själv eller är det min pollinering som tagit?


6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja,visst är det. Det finns inte så mycket annat att titta på i växtväg ännu så jag kollar på fröanlagen varje dag för att se om det händer något.

      Radera
  2. Är din erfarenhet att det tar 3 år ( på friland) från frö till planta som blommar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bettan!
      Blåsippsfröna gror under våren året efter att de såtts. Under de året händer inte så mycket mer än att hjärtbladen bildas och rötterna växer till. Andra året kommer karaktärsbladen och tredje året de första blommorna. De första blommorna kan vara lite klena och först efter något år till ser man blommans riktiga form och färg. En del av de mer udda fyllda och halvfyllda sorterna är svagväxande och kan ta betydligt mer än tre år på sig innan de blommar. MVH Gunilla

      Radera
  3. Hej!
    Jag missade att man skulle dela blåsipporna tidigt - och nu är det definitivt för varmt. Jag fick dem 2017 och tuvorna är enorma nu! Vad göra? Vänta ett år till och försöka nästa vår eller eventuellt försöka i höst när det är fuktigt och svalt?? Jag fick också en liten rolig sak som heter Gullflocka som beter sig likadant som blåsippan. Vet du om det är likadant med den?
    M v h
    Lena Egardt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det går bra att dela till hösten när det blir lite svalare och blåsipporna sätter igång med rottillväxten igen. Jag skulle tro att detsamma gäller för gullflockan. Lycka till med delningen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.