Blåsipporna är så gott som överblommade. Nu är det de nya fräscha bladens tid och även här visar blåsippan prov på sin stora mångsidighet. Vad jag inte visste var att även bladen på de japanska sorterna kan se så olika ut.
En fylld röd japonica och 'Haruno Hawayuki' har båda ganska små blad med tre tydliga lober. |
Bladen på 'Ginrin' har en tydlig marmorering. |
Hepatica nobilis var. japonica Yellow. Blomman är smörblomsgul med mörkrosa ståndare. Bladen har en något udda form. |
Från min korsning H. maxima x H. nobilis ' Indigo Strain' har jag ett tiotal plantor. Alla skiljer sig åt lite grann och det är just det som är den stora behållningen med frösådd. Det blir överraskningar och det tycker jag om. En av plantorna utmärkte sig med extra stora blommor och nu också med mycket större blad än sina syskon.
Två plantor från samma frösådd Hepatica maxima x Hepatica nobilis 'Indigo Strain' |
Ännu en överraskning i år var blåsippan H. nobilis 'White Eye'. Första gången den blommade hos mig var blommorna helt blå och jag misstänkte att jag fått fel sort.
Nästa gång hade blommorna ett ljusare mittparti men vitt....njae
I år har blomman ett tydligt vitt öga och gör skäl för sitt namn
Hepatica nobilis 'White Eye' |
Det är märkligt att blommor på samma planta kan variera så mycket från år till år.
Ute i bänkarna har blåsippssådderna grott bra. Torkan och värmen förra sommaren gjorde det besvärligt att hålla de små krukorna fuktiga och jag var orolig för att det skulle påverka groningen. Nu ser jag små gröna blad i nästan alla krukor och kan konstatera att jag som vanligt sått för tätt. Om två till fyra år börjar de blomma och förhoppningsvis bjuda på många trevliga överraskningar.
Andra frösådder får man vänta längre på. För nio år sedan sådde jag frö från olika stjärnmagnolior och tidigt i våras såg jag att en av dem hade blomknoppar.
De slog ut samtidigt som vi fick nattfrost och en del blomblad fick bruna kanter men det går ändå att se blommans form. Fröet till denna kom från Magnolia stellata 'Royal Star'.
Ännu längre har jag väntat på att junimagnolian, Magnolia hypoleuca, ska blomma. Den sådde jag för 19 år sen och ännu inte en endaste liten blomknopp.
Att "förlorade" växter dyker upp igen är också en slags överraskning. Kanariegul nunneört, Corydalis bracteata hittade jag när jag rensade bort en hel skog av blålila stora nunneörter. Den trodde jag var borta sen flera år tillbaka.
Corydalis bracteata |
En annan växt som återuppstått i vår är en riktig doldis och säkerligen trädgårdens mest anonyma och svårfunna växt. Den har trådtunna flikiga blad som är bronsfärgade vid utspring. Planterad vid en sten för att jag ska ha en chans att hitta den om den behagar visa sig. Det har den inte gjort på flera år men i år är den där. En gång inköpt på Crüg Farm i Wales som Cardamine lacinata 'Fine Lace', en tandrot hemmahörande i Kanada och USA. Enligt SKUD heter den numera Cardamine concatenata.
Någon större prydnad för trädgården är den knappast, näst intill osynlig som den är. Just därför får den också vara kvar och kanske, vem vet, överraskar den mig med blommor ett år.
Nästa överraskning är några små skott i en kruka. Att man kan bli så glad för så lite. Jag har i en tidigare blogg skrivit om mitt försök att föröka krolliljan 'Norrland' med lökfjäll.
De små lökarna på fjällen planterade jag i krukor i höstas och satte ut och nu börjar det hända något.
'Norrland' är en så speciell krollilja att jag bedömer chansen att få fram något lika bra vid frösådd som liten. I det här fallet är det alltså inte variation jag är ute efter utan exakta kopior och då är det bara vegetativ förökning som gäller.
Sista överraskningen stod en dag i förra veckan utanför vår dörr och hälsade oss glatt på danska: "Så er vi her!"
Två glada damer från Jylland på havebesök är ju alltid trevligt men både jag och min man såg nog ganska korkade ut när vi med tom blick försökte få ihop vem och hur och varför.
Vi hade träffat Susanne på Jylland för några år sedan vid ett växtbyte. Tidigare i år mailade hon mig och undrade om hon och hennes väninna kunde besöka oss i slutet av maj.
Jag är aldrig helt bekväm med att visa min trädgård men tänkte att jag nog skulle hinna få lite ordning på röran tills dess. Det var bara det att Susanne råkat skriva fel månad i sitt mail, hon menade april men skrev maj.
Nåväl, efter den första förvirringen fick vi en trevlig stund tillsammans med mycket växtprat. För mig var det en nyttig erfarenhet att faktiskt våga visa trädgården precis som den är för stunden.
Idag ser det ut att bli ännu en dag med sol och vind. Det är redan så torrt överallt att jag börjar få ont i magen. Ska det bli lika eländigt som förra året? Ute på gräsmattan står backar med växter från marknaden i Kiekeberg. De väntar på att bli utplanterade och kommer att behöva mycket vatten första säsongen för att etablera sig. Måtte det snart börja regna.
Läs fler bloggar om trädgård här
Hej Gunilla!
SvaraRaderaJa, vem vill sitta inne och blogga i sommarvärmen i april? Men, gammal och krökt som en är finns det inte tillräckligt med ork för 10-timmarspass numera. Därför duggar mina inlägg hyfsatätt ,-)
Blåsippor berör. Mig allra mest de inhemska. Att klara de japanska immponerar! Så snygga! Det där med färg på ögat har jag upplevt när det gäller vitsippan 'Blue Eye'. Oftast blir ögat blått först tredje året.
Du har många härliga överaskningar. Krollliljan 'Norrland' tyks ha fattat tycke för mina rabatter för den blir bara fler och fler...
Nu lär sommarvärmen ta en paus på ett par veckor och hinner man städa även inne :-)!
Ha det gott!
/Anja
ps
Säljer du av dina blåsippor?
ds
Hej Anja!
SvaraRaderaDet blir inga tio-timmars arbetspass här heller, mycket tid går åt att bara vara bland blommor, dofter, fågelkvitter och insektssurr ;). Jag har också märkt att vitsippan 'Blue Eye' tar tid på sig innan den visar sitt blåa öga.
Det händer att jag säljer blåsippor men oftast byter jag mot andra växter. Jag brukar bara dela namnsorterna när det finns efterfrågan men vanliga frösådda i olika färger har jag för det mesta överskott av. De japanska sorterna har jag alla fått vid växtbyte de senaste åren och jag håller ännu på att lära mig ta hand om dem. Det går någorlunda. Ha det bra/Gunilla
Hej Gunilla!
SvaraRaderaVilka helt fantastiska blåsippor.
Ha en trevlig helg /Marika
Tack Maribel, de är ju mina skötebarn :). Trevlig helg önskar jag dig med./Gunilla
RaderaI dag har vi fått 8 mm, inte mycket, men alltid något. Förhoppningsvis blir det "lagom". Har ett minne från 1963. Valborgsafton var högsommarvärme. Stod på färjan H-H i axelbandslöstyllklänning kl. 2 på natten. På den tiden var färjorna öppna. Sedan när det var tid för skörd av Findusärtorna var det helt annorlunda. På den tiden högs ärtrevorna och kördes till Findus. 7 traktorer för att dra lastbilen av fältet. Det tog flera år för att få ordning på fältet igen. Bara ett litet komihåg.
SvaraRaderaVi fick 12 mm och jag tror det fortfarande regnar lite grann. Min man har precis köpt och satt upp en ny regnmätare. Nu är den invigd.
RaderaSjälv är jag inte uppvuxen i Bjuvstrakten men genom mitt arbete med äldre från bygden fick jag många härliga och ibland dråpliga historier berättade för mig om arbetet på Findus med ärtskörden. Fortfarande svårt att förstå hur det kunde sluta som det gjorde. Trevlig fortsatt helg./Gunilla
En regndans är vad vi behöver alla redan. Jag vattnade sängarna en halvtimme med slang innan jag kunde så grönsaker idag. 30 mm utlovat i helgen, men verkar glida vid sidan. Imorgon ska jag beställa skadade ensilagebalar att marktäcka med. De håller fukten bra.
SvaraRaderaBlir helt lyrisk av dina blåsippor och väldigt sugen på att själv försöka fröså. Kan man få önska ett inlägg om hur det går till?
Att bladen är kul och dekorativa är ju rätt viktigt eftersom de är dem man har glädje av längst.
Grattis till lyckade krolliljeförökningen. 'Norrland' står på önskelistan här.
Känner hur det knyter sig i magen när jag läser om oväntat besök på trappan. Det absolut värsta jag vet. Inte bara för att allt kanske inte är i den ordning man önskar utan också för att tiden är noga planerad och det är en jäktig tid nu. Men visst mår man bra av att utmana sig själv ibland och det är ju roligt att prata trädgård.
Allt gott
/Anette
Vi har fått ett stilla regn idag och det känns underbart. Absolut att jag kan skriva ett inlägg om frösådd av blåsippor. De första sådderna för i år står redan ute i bänken. Ha det bra/Gunilla
Radera