söndag 15 september 2019

Hösten är härDet regnar mest varje dag och jag blir rastlös över allt jag inte kan göra när det är vått ute. Buxbomen hann jag i alla fall klippa för andra gången i år innan det blev alltför blött. Nog för att den växer långsamt men de formklippta buskarna förlorar fort sina former utan årlig frisering och förra året vågade jag inte klippa alls.

Jag har ganska mycket buxbom av olika slag, både friväxande och klippt. Mina formklippta buskar och häckar har alla börjat som sticklingar från en gammal buxbom som fanns på tomten när vi flyttade hit. Det är så lätt att dra upp nya plantor, bara att sticka rakt ner i jorden där man vill ha dem (billigt och bra). 

Det var så den låga häcken vid altanen blev till.  Tomten sluttar ner mot huset och för att inte få grus och jord ner på altanen byggde vi en stödmur. Jag störde mig på murkanten som var stel och hård och tänkte att en grön häck kunde mjuka upp intrycket. En rad med buxbomsticklingar stacks ner längs med murkanten och efter några år var de stora nog att forma till en låg häck. Nu många år senare fungerar det fortfarande bra.
Uppifrån trädgården syns inte muren alls.

I rabatten ut mot gatan står 'Blauer Heinz', en blågrön buxbom som växer naturligt som ett klot. Jag har aldrig format den utan putsar den bara lite så den inte blir för stor.


Buxus sempervirens 'Blauer Heinz'


Den lilla 'Morris Midget' växer inte alls eller åtminstone väldigt sakta. 

Buxus microphylla var. japonica 'Morris Midget'

Bland ljungen i samma rabatt har det börjat dyka upp lingonplantor. De är inte planterade och jag vet inte riktigt hur de kommit dit, kanske har frö följt med barr som jag täckt jorden med här.  Bladen är fina och de tycks klara torka bra så de får vara kvar.
Halva september har gått och trots att det fortfarande är varmt i solen känns hösten i luften. Höstlökar börjar sticka upp och en del blommar redan. Som vanligt har jag mycket kvar att göra i trädgården och på kolonin och vill gärna att kyla och ruskväder väntar ett tag till.  Tid att plocka fram underställ och gummistövlar.

Crocus banaticus 'Albus'Colchicum, tidlösa

Colchicum


Körsbärsbenveden lyser i rött och orange, så full av frö i år att grenarna bågnar av tyngden.


Euonymus planipes, körsbärsbenved
 


Vid den här tiden på året går det bra att plantera om och dela blåsippor. Just efter blomningen på våren och när det börjar bli svalare under hösten är tillväxten som störst. Jag planterade om de flesta av mina krukodlade i våras men några behöver redan djupare krukor. Det märker jag på att rötterna har vuxit en bra bit ut ur hålen i krukans botten och ner i sanden.

När jag tittar igenom mina bänkar passar jag på att klippa bort fula blad och leta efter sniglar som försöker gömma sig under krukorna. Den här gången hade jag tur och hittade bara några snäckor.


Dessutom hittade jag en till som inte känner för höst riktigt ännu. Det är inte ovanligt att enstaka blåsippor blommar utanför säsong men den här hade jag inte sett förut. Det är en frösådd efter den japanska 'Hohobeni'.   

Hepatica nobilis var. japonica f. pubescens, frösådd efter 'Hohobeni'


Trevlig fortsatt höst önskar jag alla trädgårdsvänner.
13 kommentarer:

 1. Jätte fina bilder! Ha en riktigt trevlig vecka kram Nina

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Dina buxbom är jättesnygga, smart idé att låta den växa över muren!

  Här ser körsbärsbenveden likadan ut, jag tror inte att den någonsin har haft så mycket frukter som i år, det lyser lång väg om den.

  Ja, nog finns det att göra i trädgården under hösten, jag gillar den härliga och svala luften vid den här tiden på året, förutsatt att det inte regnar förstås.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Har några äppelträd kvar att beskära och ganska mycket som jag skulle vilja dela och plantera om. Lite torrväder nu hade inte varit så dumt men här haglar och regnar det om vartannat. Riktigt innesittarväder. Varma hösthälsningar/Gunilla

   Radera
 3. Hej Gunilla!
  Härliga höstbilder där våren smyger sig in i form av en blommande blåsippa. Vi har också haft mycket regn sista tiden men nu ser jag fram mot en varm och solig helg. Hur förvarar du dina inkrukade blåsippor under vintern?
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta!
   Hoppas också på en varm och torr helg så jag kan klippa färdigt mina fruktträd innan september tar slut. Blåsippskrukorna står i sand i kallbänkar. Jag skyddar dem mot regn men lägger inte skyddet direkt på bänkkanten utan på en ställning ovanför så det blir ordentlig luftcirkulation runt plantorna. Det har aldrig varit något problem med kylan när det gäller H. nobilis. Nu har jag en hel del japanska blåsippor också och jag funderar på att ordna någon form av vinterförvaring för dem i uthuset. Det är ju inte säkert att vintern blir lika mild som den varit senaste åren. Hm. Får fundera lite till. Allt gott / Gunilla

   Radera
 4. Så fint du har i din trädgård. Så ser det inte ut här och ändå är det bara en mils avstånd, mellan Ekeby och Bjuv. Avis :-) Bitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kom precis hem efter en dryg veckas semester och körsbärsbenveden har hunnit tappa alla sina blad. Så snabbt det kan ändras. Ha det bra. /Gunilla

   Radera
 5. Så fina Buxbom. jag har försökt att både krukodla och att sticka ner i rabatt - utan resultat. Jag får köpa dem dyrt för jag vill ha dem. Satte två små i våras som nu är överväxta av perenner ska försöka flytta dem innan kylan kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så olika det kan vara. Buxbom verkar gilla vår lerjord. Den gamla busken var stor med tjock stam redan när vi flyttade hit för mer än 35 år sedan och sticklingarna från den tar sig nästan 100 %. Hoppas dina klarar sig. Varma hälsningar/Gunilla

   Radera
 6. Oj, vilken söt blåsippa! Tyvärr trivs det inte särskilt bra i min trädgård. Du kanske har några tips?
  Väldigt fint att mjuka upp muren med buxbom. Jag är nybörjare på buxbom eftersom det inte finns nån tradition för den här i zon 4, men har i alla fall tagit sticklingar som jag än så länge vårdar i kruka. Tänkte bolla till dem, men nu förstår jag att det finns mer lämpliga sorter för det ändamålet.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Hej Anette.
  Blåsipporna här hamnar på alla möjliga ställen i trädgården när det är fullt i kallbänkarna och frösådderna måste ut. Det går inte alltid bra. Bäst trivs de under buskar och träd där jag lagt på mycket mulch genom åren för att få bra struktur på lerjorden. De japanska formerna kan jag inte alls odla ha på friland.
  Det går utmärkt att göra bollar, spiraler eller andra former av den vanliga buxbomen men lite tid tar det ju förstås... Ha en trevlig helg. Gunilla

  SvaraRadera
 8. Tid för långkalsonger... ja onekligen... Jag är inte heller klar men tror det kommer att vara tillräckligt varmt ett tag till. Det brukar bli så efter första frosten. Sen har jag bokat en dejt med kompostkvarnen - högen som blev efter vi tog ner i våras har inte försvunnit. Gör som du för jag har svårt att slänga buxbomsklippet. Och det brukar gå fantastiskt bra. Dessutom är det ju ett bra sätt att hålla de gamla friska. Jag vågar inte köpa buxbom i handeln ännu efter buxbomssjukan kom in.

  Så vackra tidlösor och blåsippan var underskön :) Vi behöver de där små nu så här års.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.