fredag 9 november 2018

Mättnad

Vet att jag borde vinterstäda, plocka undan, rensa och förbereda för nästa säsong men hittar inte lusten.  Jag väljer  bort trädgård och koloni för stunden och prioriterar andra saker som också måste få ta tid.  
Känner inget dåligt samvete utan mer en behaglig mättnad. Det kan få bli vinter nu. Snart nog kommer längtan efter att få sätta igång med vårarbetet igen. 

Dagarna är grå och dimmiga och färgerna övergår alltmer i brunt. De lönnar som har kvar sina löv lättar upp färgskalan med röda och orange toner och ackompanjeras av hostornas gula.




När den japanska strimlönnen , Acer capillipes,  släpper sina ankfotsformade löv blir det uppenbart varför den fått sitt namn. Stammen är verkligen strimmig. Jag uppskattar växter som på olika sätt är vackra året om.  


Acer capillipes, japansk strimlönn


Den variegerade buxbomen, Buxus sempervirens 'Elegans' är just det - vacker året om. Nu kan man kanske tycka att den ser precis likadan ut året om men det stämmer inte.  
Vår och sommar glittrar den i silver när solen lyser på den.  Under hösten blir den en neutral punkt att vila ögonen på mellan blossande lönnar.  På vintern är det trevligt med något som håller form och färg. De små gröna bladen med cremevit kant gör att busken får en fräsch ljusgrön färg vintertid när det mesta är mörkt och dystert. 
Formen är naturligt tät och sammanhållen och den växer sakta. Jag har aldrig beskurit den.


Buxus sempervirens 'Elegans' framför Acer palmatum 'Seiryu'.

Variegerad buxbom 'Elegans' i juni.


För många år sedan fick min man i present en pytteliten japansk lönn i kruka. Den såg skör och ömtålig ut men vi bestämde oss ändå för att försöka plantera ut den i trädgården. Några större förhoppningar om att den skulle klara vintern hade vi inte. Nu har det gått många vintrar och den lilla lönnen har klarat sig alldeles utmärkt. Den växer smalt och upprätt och mycket långsamt. Namnet är Acer palmatum 'Shishigashira' även kallad Lion's mane maple, antagligen för att bladen växer mycket tätt tillsammans som en tät lejonman.

Acer palmatum 'Shishigashira'


I den smala, ganska hopplösa remsan mellan hus och gata har det också hamnat en japansk lönn. Försiktigt försöker jag forma den så att den ska få plats något år till.  Jorden här är mager och 30-40 cm ner är det bara dränering som huset är byggt på. 





Hälsningar från ett novembergrått Ekeby.

Hitta fler trädgårdsbloggar här:

http://tradgardsfagring.blogspot.se/

18 kommentarer:

  1. Gunilla!
    Gråväder gillar jag för då blir det så vackra färger både i naturen och trädgården. Men när det gäller trädgården känner jag som du, att det skall bli skönt att få vila från den men tog mig i kragen och fick flyttat in trädgårdspynt, möbler och växter som behöver varm vinterförvaring.
    Trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också lite pynt och krukor som måste in innan vintern men det får vänta till en solig dag. Det har regnat konstant i flera dagar här nu./Gunilla

      Radera
  2. Det novembergråa är verkligen upplåttat av alla dina buskars färger!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Susie, det känns lite bättre när det finns något där ute som syns genom den kompakta dimman./Gunilla

      Radera
  3. Hej Gunilla!

    Det finns alltid hur mycket som helst att göra i trädgården när hösten kommer men någon gång måste man bestämma sig för att avsluta säsongen. En konstig höst har det varit, varmt och ingen riktig frost ännu men jag känner att lusten och intresset för trädgården avtar för varje dag som går.

    Japanska lönnar är något av det finaste man kan ha i en trädgård. De är så otroligt vackra och uttrycksfulla under hela säsongen. Jag har testat många under årens lopp men det fungerar inte här, de dör bort så småningom. Endast den grönbladiga A. shirasawanum har klarat sig och vuxit sig fin.

    Ha det så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gunilla, jag har också förlorat flera japanska lönnar genom åren. Det vanligaste är att grenar torkar in och dör. Om det beror på sen frost eller någon form av svampangrepp vet jag inte men trist är det i vilket fall. A. shirasawanum har jag också bara goda erfarenheter av. Den verkar vara tåligare./Gunilla

      Radera
  4. Jo. det går litt tregt med det som skal/bør gjøres ute nå.
    Supervakre lønner!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inte blir det bättre av att det regnar varje dag. Det är så blött och kladdigt i jorden. Vem kunde tro att man skulle klaga på regnet efter denna torra sommar./Gunilla

      Radera
  5. Mycket fina färger och bladformer i trädgården nu. Jag tittade på min capillipes häromdan och blev glatt överraskad. Den nedre delen är grön med silverstrimmor och den övre röd med silverstrimmor :)

    För övrigt känner jag igen mättnadskänslan men nu har det varit så skönt ute i november att jag fortsatt pilla med både det ena och det andra.

    Ha en härlig söndag! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina, hur växer din strimlönn? Min får väldigt långa och veka årsskott och jag har funderat på om det är karakteristiskt för arten eller om det är min som beter sig lite märkligt./Gunilla

      Radera
  6. Fortfarande vackra färger hos dig och den varigerade buxbomen jättesnygg. Här återstår det tyvärr en del arbete i trädgården som måste ske oavsett väder, nämligen att gräva ner alla övervintrande krukor.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med dina krukor, Anette. Ska jag vara helt ärlig så har jag också en del kvar. Några tofsliljor och kobrakallor som ska tas upp till vinterförvaring och amaryllisar som behöver komma in innan frosten kommer och en del annat smått och gått./Gunilla

      Radera
  7. Skönheter överallt här! Jag har varit färdig med trädgården inför vintern ett bra tag nu och börjar faktiskt bli lite sugen på att sätta igång med ett nytt projekt. En rabattgrävning kanske, innan frosten kommer....
    Ha en fin vecka /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så varmt som det är så hinner du säkert med lite rabattgrävning om du känner för det :). Mina projekt får hålla sig på planeringsstadiet ett tag till./Gunilla

      Radera
  8. Hej Gunilla!

    Jag känner som du, nu får trädgården vila och jag ägnar mig åt annat. Vi avslutade det sista för det här året i söndags. Lönnar är vackra. Har bara en men den har varit extra färggrann den här hösten. Nu ligger de flesta av bladen som täckning i rabatten. Den variegerade buxbomen är väldigt läcker. Vilken skillnad mellan juni och nu. Ser att dina hostablad fortfarande är vackert gula, som guld. Mina har frosten förvandlat till en brun gröt, det gick snabbt.

    Ha en fortsatt fin vecka!
    /Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket blad på marken här nu också, ganska vackert tycker jag. Det känns riktigt kyligt i kväll så kanske att vintern är på gång. /Gunilla

      Radera
  9. Så fina färger ni har i trädgården ännu! Hos oss har alla löv fallit för länge sen!Jag njuter också av att få vila upp från trädgården nu men... det tar väl inte så länge så börjar man drömma igen. Ha en bra fortsättning på hösten - vintern!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag är det bara lönnen Seiryu som fortfarande har löven kvar men den har nog aldrig varit så höstfin förut./Gunilla

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.